Boerenkool met runderstoofpot

De boerenkool kan ook vervangen worden door: rode bieten, wortel, pastinaak, zuurkool, andijvie, spruitjes etc.
Dit gerecht is voor ongeveer 3 personen.
Ingrediënten rundvleesstoofpot:
– 400 gr runderlap in blokjes
– Kruiden voor het vlees
– braadboter
– 7-10 gedroogde pruimen
– 750 ml runderbouillon (van blokjes zonder gist)
– 1-2 winterpeen in stukjes
– 150 gr. mager gerookt spek in stukjes
– 2 uien in stukken
– 1 teen knoflook in stukjes
– 2 laurier blaadjes
– ¼ theel. kruidnagelpoeder
– 1-1 ½ eetl. Arrowroot of maizena
Snij het rundvlees in blokjes en kruid ze naar eigen smaak. Verhit de braadboter om de vleesblokjes aan te braden. Wanneer ze lichtbruin zijn voeg je de in stukjes gesneden winterpeen, knoflook en uien toe. Laat dit even meebakken. Voeg de bouillon toe met de pruimen, laurier, kruidnagel en het spek. Laat dit 2,5 tot 3 uur op een laag pitje zachtjes sudderen.
Vlak voor het opdienen doe je arrowroot/maizena in een kopje met koud water. Meng dit.
Voeg al roeren toe aan het vlees zodat het zich enigszins gaat binden of maak het dikker naar eigen wens.

Ingrediënten boerenkool:
– 600 gr boerenkool gesneden
– 1 knolselderij

Snij de knolselderij in kleine stukken en doe dit in een ruime pan. Leg de boerenkool erop.
Haal enkele grote lepels van het vleesnat uit de rundvleesstoofpot, giet dit over de boerenkool en vul verder aan met water.
Kook de groenten voor ongeveer 20-30 minuten totdat het gaar is (en naar smaak). Giet af (bewaar het sap) en stamp het met een stamper. Voeg evt. wat opgevangen vocht toe voor meer smeuïgheid en naar smaak.
Eet smakelijk!

Berichten: